Radarsystemer til båt

QuantumKravene til ryddig navigering til sjøs øker stadig, og stiller krav til riktig utstyr. Dette gjelder ikke bare innen skipsfart, men også for båtglade mennesker som liker å tilbringe tiden til sjøs. Men hvordan kan man velge riktig radar? Det finnes (bokstavelig talt) et hav av muligheter der ute, og markedet øker stadig, i takt med strengere krav til sikkerhet og en mer bevisst kundegruppe.

I denne artikkelen gjennomgår vi de viktigste faktorene for valg av radar til båt, og gir noen tips til hvordan man kan optimere egen utstyrsbase.

Marin radar

Marine radarsystemer er de klart mest avanserte, og benyttes også av fritidsbrukerne. Funksjoner som å kunne se i mørket og i storm gjør dette til en attraktiv (og tidvis livsviktig) del av utstyret på båten.

Kompatibilitet er nøkkelen

For å få optimalt utbytte av din nye radar, er det viktig å tenke på hvorvidt radarsystemet du ønsker deg er kompatibelt med det elektroniske systemet på din båt. Mange velger radar uavhengig av dette, og ender da opp med en radar og et GPS-system som ikke passer sammen. Erfaringsmessig vil man gjerne se at de mer avanserte systemene lettere spiller på lag med hverandre, mens de billigere versjonene, som for eksempel for enkel fiske, ikke gjør det.

Størrelsen teller

Når man skal velge radar har størrelse på båten absolutt noe å si. Det samme har typen båt – er båten din en rent motordrevet båt, eller brukes den først og fremst til seiling? Dette er viktig, fordi det påvirker hvilken type radar du burde velge: åpen matrise eller radarkuppel.Førstnevnte har radar med bredest omfang, og er best for større motorbåter. Radarkupler er optimale dersom plassen er begrenset. Oppløsningen er noe dårligere, men mer enn nok for mindre fiskebåter små cruisere eller seilbåter. En annen fordel verdt å nevne med disse, er at de krever mindre strøm, og dermed er et godt valg for lengre distanser.