Europas 5 største havner

Port-of-RotterdamSelv om Europa ikke lengre kan hevde seg i den internasjonale rankingen over de største havnene, er kontinentet fortsatt hjem for flere betydningsfulle havner. Her har vi rangert de fem største, basert på TEU, eller antall 20-fots containere som går gjennom havna.

1. Rotterdam

Rotterdam er ikke bare Europas største, men også en av verdens største havner. Fra 1962 til 2004 var den faktisk regnet som verdens største, men har siden den gang måttet se seg slått av Singapore og senere Shanghai. Etterhvert har flere andre asiatiske havner gått forbi Rotterdam hva lastevolum angår.

Havneindustrien i Rotterdam sysselsetter omlag 180.000 mennesker.

2. Antwerpen

Antwerpen er hovedstaden i Flandern, og Belgias nest største by. Havnebyen har den fordelen at den er koblet til jernbane, bilvei og kanaler, og er dermed sentralt koblet til det Europeiske kontinentet. Denne sentrale beliggenheten oppdaget også Napoleon, og i 1811 initierte han den første havnen i Antwerpen.

3. Hamburg

Tysklands største havn, Hamburg, har ble offisielt åpnet av den keiser Fredrik I. i 1189. Siden den gang har sjøfart gått hånd i hånd med utviklingen av byen og dens handelsinteresser.

Hamburg havn hadde i 2014 en TEU på 9,73 millioner. Byen er også en viktig cruise-destinasjon.

4. Bremerhaven

Bremerhaven ble grunnlagt som havn i 1827, og er med det betydelig yngre enn sin rival Hamburg. Havnen ligger på elvebredden til elven Weser. Biler er en av de viktigste varegruppene – på dette området er faktisk Bremerhaven Europas største.

Mens store deler av byen ble ødelagt under andre verdenskrig, ble havna i stor grad bespart for ødeleggelser, som et strategisk ledd i å opprettholde handels- og logistikkforbindelser.

5. Valencia

Spanias største havn opererer med en TEU på over 4 millioner årlig, og sysselsetter omlag 15.000 mennesker som opererer 7.500 skip. Havnens historie strekker seg tilbake til 1493, da kong Ferdinand ga tillatelse til å bygge en trebro, Pont de Fusta.